عسل

عسل داروی شفا بخش
« یخرج من بطونها شراب مختلف الونه فیه شفاء لناس » سوره نهل آیه 69
از درون شکم « زنبوران عسل » نوشیدنی با رنگ های مختلف خارج می شود که در آن شفا برای مردم است می دانیم در گلها و گیاهان , داروهای حیات بخشی نهفته شده است که هنوز معلومات ما با اطلاعات وسیعی که از داروهای گیاهی داریم نسبت به آن ناچیز است و جالب اینکه دانشمندان از طریق تجربه به این حقیقت رسیده اند که زنبوران به هنگام ساختن عسل آنچنان ماهرانه عمل می کنند که خواص درمانی و دارویی گیاهان کاملاً به عسل منتقل شده و محفوظ می ماند.
بسیاری از صاحب نظران , مفسران و پزشکان در مورد اهمیت غذایی و دارویی عسل سخن گفته و بر قرآن کریم آفرین گفته اند که آن را «شفا » خوانده اند.
مواد تشکیل دهنده عسل
1- عسل مهمترین منبع مواد قندی طبیعی است و تا کنون 15 نوع قند در آن کشف گردیده است که مهمترین آنها می توان به فرکتوز ( قند میوه ) به نسبت 40% و گلوکز ( قند انگور ) به نسبت 30% و قند نیشکر به نسبت 40 % می توان اشاره کرد و در مجموع یک کیلو گرم عسل 3250 کالری حرارت می دهد.
2- عسل دارای ویتامین های بسیار است که از جمله مهمترین آنها ویتامین B , B2 , B5 , B6 , ویتامین C, ویتامین K, ویتامین E و ویتامین A می باشد البته تعداد این ویتامین ها بستگی به نوع شیره ای دارد که زنبور از گلها می گیرد.
3- عسل دارای انواع پروتئین , اسیدهای آمینه و اسیدهای آلی مثل اسید فورمیک که خاصیت ضد عفونی دارد مشتقات کلروفیل , مقداری آنزیم و محرکهای حیاتی و رایحه های معطر می باشد.
4- عسل دارای املاح معدنی مانند کلسیم , سدیم , پتاسیم , منگنز , آهن , کلر , فسفر و ید می باشد.
5- عسل به لحاظ داشتن برخی از انواع مواد تخمیری در تبادلات غذایی و کمک به هضم غذا در میان خوراکی ها بالاترین مرتبه را دارد شامل آمیلاس که مواد نشاسته ای را مبدل به قند می کند اینورتاس که قند معمولی را به قند میوه مبدل می سازد و نیز کاتالاس , پروکسید از ولیپاز
خاصیت ضد عفونی و ضد میکروبی عسل
این نکته امروز ثابت شده است که عسل هرگز فاسد نمی شود و حتی ویتامین های خود را هرگز از دست نمی دهد دانشمندان تأکید دارند میکروب هایی که عامل بیماری انسان ها هستند قادر به ادامه حیات در عسل نیستند . برای خاصیت ضد میکروبی عسل نظریات زیادی ارائه گردیده که از جمله آنها موارد زیر را می توان نام برد.
1- وجود اسید فورمیک در عسل که یک ماده ضد میکروب است به همین جهت مصریان قدیم که از این خاصیت آگاه بودند برای مومیایی کردن مردگان خود از آن استفاده می کردند.
2- 80% از ترکیب عسل را مواد قندی تشکیل می دهد به دلیل داشتن ترکیبات قندی بالا میکروب در آن رشد نمی کند , خرما نیز همین خاصیت را دارد.
3- وجود موادی که مانع از رشد میکروب می شوند و توسط خود زنبور ساخته می شود این نظر نسبت به دیگر نظرها از اهمیت بیشتری برخوردار است.
4- وجود آب اکسیژنه در عسل که ماده ای میکروب کش است
5- نکته مهم دیگر اینکه برای رسیدن به خواص درمانی و بهداشتی عسل باید هرگز آنرا حرارت ندهند و به صورت پخته در میان غذاهای دیگر استفاده نکنند . بعضی معتقدند تعبیر قرآن به شراب ( نوشیدنی ) در مورد عسل اشاره به همین نکته که آنرا باید نوشید , دارد.
کاربرد درمانی عسل
دانشمندان برای عسل خواص بسیار زیادی گفته اند که هم جنبه درمانی دارد و هم پیشگیری و هم نیرو بخشی تأثیر بهبود بخشی عسل کاملاً مدلول صریح آیه قرآن است که می فرماید «فیه شفاء الناس ».
مهمترین ویژگی که عسل را به عنوان دارو از سایر داروها متمایز می سازد , نداشتن عوارض زیان آور جنبی بر سایر اندام های بدن است .
1- عسل درمان کننده بیماری های گوازش
عسل از ایجاد عفونت در معده و روده جلوگیری می کند
عسل به دلیل داشتن آنزیم های گوارشی به هضم غذا کمک می کند
عسل از شدت ترش کردن معده می کاهد و کاهش ترشحات اسیدی معده را تعدیل می کند
عسل مانع به وجود آمدن یبوست است به ویژه یبوستی که از اعمال جراحی عارض می شود
2- یسل درمان کننده بیماری های پوستی
عسل در درمان دمل ها و زخم های عمیق عفونی بسیار مؤثر است زیرا رشد میکروب ها را متوقف می کند
عسل در درمان جوش های چرکی و زخم های کهنه و عفونی از قدیم الایام یعنی از زمان بقراط تا دوران ابن سینا رایج و متداول بوده است
عسل التیام زخم ها را سرعت بخشیده و آنها را از وجود میکروب پاک می کند
عسل بهبودی زخمهای عمیق ناشی از گلوله هر چند توأم با شکستگی استخوان باشد را تسریع می نماید
3- عسل درمان کننده بیماری های تنفسی
عسل برای رفع سرفه مؤثر است و صدا را صاف می کند
عسل تأثیر مفیدی بر بیماری سل دارد و مقاومت بدن را در مقابل التهاب سلی افزایش می دهد
عسل در بهبودی سیاه سرفه و التهاب حنجره و گلو بسیار مؤثر است
4- عسل درمان کننده بیماری های گوش , حلق و بینی
عسل التهاب پنهان مجاری تنفسی مانند بینی و حلق را به صورت محلول رقیق شده در آب استنشاق شود بهبود می بخشد
مصرف عسل همراه با شیر داغ و یا عصاره لیمو و یا با چای در انواع سرماخوردگی ها مفید و نتایج بسیار خوبی در پی دارد
عسل التهاب مزمن سینوسها و التهاب چرکی مزمن گوش میانی که با آن شستشو داده شوند را بهبود می بخشد
عسل در زکام حاد , التهاب خشک بینی و حلق و التهاب دهان مؤثر می باشد
5- عسل درمان بیماری های قلبی
عسل در تقویت قلب مؤثر است و باعث می شود خون بیشتری به عضله قلب برسد و در تنظیم ضربان نامنظم قلب نیز مؤثر می باشد
عسل پس از اعمال جراحی به عنوان تقویت کننده مؤثر است
عسل در ناتوانی توأم با پایین آمدن ضربان قلب مفید می باشد
در روایات اسلامی نیز روی خاصیت درمانی عسل تکیه شده است
در روایات متعددی از امام علی (ع ) و امام صادق (ع ) و بعضی دیگر از معصومین نقل شده که فرمودند ,
«استشفی الناس بمثل العسل » : مردم به چیزی مانند عسل استشفاء نمی کنند و از پیامبر (ص ) نقل شده « من شرب العسل فی کل شهر مره یرید ما جاء به القرآن عوفی من سبع و سبعین داء» کسی که لااقل هر ماه یک بار عسل بنوشد و شفائی را که قرآن از آن یاد کرده بطلبد , خداوند او را از 77 نوع بیماری شفا می بخشد.با توجه به آنچه به صورت خلاصه گذشت به حیطه تأثیر وسیع این ترکیب عجیب که توسط حشره کوچکی تهیه می شود پی می بریم هر چند آنچه درباره عسل ناگفته ماند بسیار بیش از آن است که گفتیم و شاید اسرار بسیاری وجود داشته باشد که هنوز کشف نشده زیرا « و ما اوتیتم من العلم الاقلیلا »: ولی آیا همین تعداد که گفتیم برای پی بردن به عظمت پروردگار برای آنها که اهل فکر و اندیشه اند کافی نیست ؟ «آری : ان فی ذلک لایه لقوم یتفکرون»

. نظرات شما باعث پیشرفت این وبلاگ خواهد بود . واینکه خوشحال میشوم که هر روز شما رو اینجا ملاقات کنم .اگر در پستی عکسها باز نشد لطفا در نظرات بفرمائید تا بلافاصله اصلاح شود . در پناه حق باشید . سبز بمانید و زعفرانی زندگی کنید!